O nama

Općenito o Europskom domu Slavonski Brod

E

uropski dom Slavonski Brod je nevladina udruga osnovna u rujnu 1998. s ciljem promoviranja svjetskih i europskih integracijskih procesa i kulturne, političke i gospodarske integracije Hrvatske u Europu. Jedan od glavnih razloga osnutka ove europske kuće je promicanje i razvijanje shvaćanja o važnosti europske međuzavisnosti i suradnje, zaštite ljudskih prava, očuvanja okoliša, prirodnog i kulturnog nasljeđa. Tomu treba pridodati namjeru razvijanja kulture razumijevanja, tolerancije i dijaloga.

Europski dom ima sto i pedeset članova. Na osnivačkoj skupštini izabrani su dužnosnici i tijela upravljanja: skupština, upravni odbor, predsjedništvo, nadzorni odbor, stegovni sud, predsjednik i tajnik. Struktura i način upravljanja udrugom regulirani su statutom. Statutom je također utvrđeno da Europski dom djeluje na području Republike Hrvatske i da ima pravo provedbe međunarodnih projekata.

Europski dom Slavonski Brod surađuje s učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, mladim zaposlenim ljudima i svima drugima koji su zainteresirani da pridonesu širenju znanja i europskoj dimenziji u obrazovanju o odgoju mladih, stvaranju osjeća osobne odgovornosti za mir, ljudska prava, očuvanje okoliša, prirodnog i kulturnog nasljeđa.

Europski dom Slavonski Brod ostvaruje svoj cilj šireći svoje ideje ne samo izravno na svoje članove, nego i neizravno na sve pripadnike zajednice u kojoj žive i rade, suradnjom s komplementarnim organizacijama, veleposlanstvima zemalja članica EU, kulturnim međunarodnim institucijama, državnim institucijama, tijelima gradske uprave i samouprave.

Nakon što je podnio zahtjev za punopravno članstvo u Federation internationale des maisons de L’Europe – FIME /Međunarodna federacija europskih kuća sa sjedištem u Saarbuckenu/, Europski dom Slavonski Brod postao je punopravni član FIME.

Cilj Europskog doma Slavonski Brod je edukacija i informiranje javnosti i civilnog društva o Europskoj Uniji i njezinom funkcioniranju.

Ukoliko ste željni novih informacija ili želite sudjelovati u programima koje Europski dom Slavonski Brod provodi, slobodno nam se javite.

O nama

24. ožujka 2017. u Zagrebu (Galerija Lauba) održat će se Dijalog s građanima s europskim povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom, zastupnicom u Europskom parlamentu Marijanom Petir i ministrom poljoprivrede Republike Hrvatske Tomislavom Tolušićem, u vremenu od 11:15 do 12:45 sati. Najava događanja objavljena je na web stranici Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj: https://ec.europa.eu/croatia/events/citizens_dialogue_with_commissioner_phil_hogan_hr i web stranici Europske komisije: https://ec.europa.eu/info/events/citizens-dialogues/citizens-dialogue-zagreb-commissioner-phil-hogan_en Prije početka Dijaloga s građanima planirano je održavanje svečanosti dodjele nagrade za najboljeg mladog poljoprivrednika u RH s početkom u 10 sati te panel rasprava. Više informacija o ovom dijelu događanja očekujemo naknadno. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizira besplatan autobusni prijevoz iz Slavonskog Broda. Autobus dolazi iz pravca Osijeka i sudionike dijaloga iz Slavonskog Broda će preuzeti u 7 sati na odmorištu Marsonia (autoput). Povratak je predviđen u 15.30. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje i organizirani prijevoz, kontakt za prijavu je putem e-maila: europedirect@usrcu.eu ili telefona: 035/415 190. Općenito, Dijalozi s građanima u obliku javnih rasprava održavaju se diljem EU-a i omogućavaju neposrednu razmjenu mišljenja građana s povjerenicima Europske komisije.