EU info dan povodom Europske godine mladih

Europski dom Slavonski Brod organizirao je 28. listopada 2022. povodom Europske godine mladih EU info dan, namijenjen mladima, predstavnicima odgojno-obrazovnih institucija, savjeta mladih i udruga za mlade.
Uvodnu riječ održao je Roberto Brekalo, predsjednik Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda.
Nakon toga su o EU fondovima i razvoju lokalne zajednice govorili Dejan Vuksanović, ravnatelj Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Mirela Aladrović iz Centra za razvoj Brodsko-posavske županije te ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović, koja je govorila o EU podršci GO Crvenog križa u davanju odgovora na potrebe zajednice. Lucija Opačak održala je prezentaciju o 35 godina Erasmusa i ESS te na taj način najavila sljedeću temu, Europsku godinu mladih. Dr. sc. Josip Jagodar, predsjednik Savjeta za mlade Vlade RH predstavio je konferenciju pod nazivom „Europska godina mladih 2022. – Iskoristi priliku“ koja je održana 10. listopada 2022. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Konferencija, na kojoj se raspravljalo o mobilnosti i drugim mogućnostima koje mladima pružaju politike Europske unije te o temama kao što su poduzetništvo, znanja i vještine potrebne mladima u budućnosti, predstavlja završno i najvažnije nacionalno događanje u okviru obilježavanja Europske godine mladih 2022. koja je pokrenuta na inicijativu Europske komisije. Osim toga, Jagodar je predstavio Rezultate i zaključke Konferencije o budućnosti Europe s tri okrugla stola koja su se održala od srpnja do rujna 2022. godine te najavio aktivnosti koje uključuju provođenje javne rasprave o prijedlogu prava glasovanja za Europski parlament u dobi od 16 godina, usporedno s poboljšanjem građanskog odgoja i obrazovanja o EU.
Nakon toga slijedilo je predstavljanje projekata i aktivnosti Europskog doma Slavonski Brod. Projekt 3D Future of EU predstavio je Patrik Aračić i Dora opačak. Predstavili su program, sudionike, radni dan i kako su provodili slobodno vrijeme. Najviše im se u ovom Erasmus+ projektu svidio timski rad, vrednovanje aktivnosti na dnevnoj bazi i aktivno sudjelovanje u svakom segmentu razmjene. Time To Move Treasure Hunt Fran Čengić, a trogodišnji projekt Connectivity – uključi, poveži i osnaži, Anton Zekušic.
Radionicu namijenjenu povišenju aktivizma mladih u izdradnji buduće Europe, služeći se iskustvima koje su stekli na ramjeni mladih 3D Future of EU u Rogonici vodili su Roberto Brekalo, predsjednik PMSB i stručni suradnik Europskog doma Slavonski Brod Tomislav Kaučić.

EU info dan povodom Europske godine mladih

CPR: Cultivating a Positive and Resilient Mental Health Environment in the European Youth Sector